lauantai 5. toukokuuta 2012

Puuliiteri valmistuuKivijärven rakennuspalvelusta tuli kevättalvella tilattua puuliiteripaketti, joka odotti innokkaita apureita asennustöihin. No nyt vapun tienoilla oli työläisillä mahdollisuus saada pidempää vapaata, joten isännän isä ja äiti tulivat taas auttamaan meitä. Ensimmäisenä rakennuskohteena oli tuo tuleva puuliiteri.

Reilun 10 sentin sepelipatjan päälle aseteltiin harkot, joiden päälle mallailtiin lattiavasoja, jonka jälkeen mittailtiin ristiin rastiin. Ristimittojen jälkeen ladottiin lattian harvalaudoitus ja vasta sen jälkeen päästiin asentamaan ensimmäiset hirret paikoilleen.
Hieman olisi saanut selkeämmät ohjeet olla, mutta pienellä pähkäilyllä aina päästiin eteenpäin. Muutaman varvin jälkeen oli kahvitauko kauniissa kevätsäässä. Pienet apurit olivat levittäneet puutavarat meille asentajille valmiiksi, joten meillä oli helppo työ poimia oikeat tavarat oikeista paikoista.

Liiteri oli juuri sopivan korkuinen, eli ylimmät hirret saatiin paikoilleen ilman telineitä. Viimeisten hirsien jälkeen alkoi operaatio suoristaminen, jossa apuvälineinä oli rautakankia ja sorkkarauta. Aikansa paukuteltuamme saimme vinoseinäisen liiterin kutakuinkin suoraan :)
Sen jälkeen olikin vuorossa kattotuolit, räystäslaudat sekä ruodelaudat peltejä varten. Lopulta meillä oli kasattuna varsinainen hölmöläisten lato, jonne ei ollut sisäänkäyntiä. Vierestä seuranneet naapurin lapset ihmettelivät suuresti, kuinka tuollaista latoa oikein käytetään. No moottorisaha käyntiin ja oviaukkoa tekemään.
Tässäpä tuo puuliiteri nyt olisi kasattuna siltä osin mitä tarvikkeita löytyi. Seuraavaksi odotellaan kattopeltejä, joiden pitäisi saapua ensi viikon torstaina. Sitä ennen päästään vielä asentamaan ovi ja aloittelemaan maalausta, kunhan säät hieman ensin lämpenisivät.
Isäntien puuhaillessa puuliiterin kimpussa, käytti isännän äiti puolestaan kauniin kevätpäivän taas tuon vanhan oven kimpussa. Nyt alkaa lukuisat maalikerrokset olla poissa ja pintaa on päässyt hiomaan "mousella". Sen verran tuli seuraaviksi päiviksi muuta puuhaa tilalle, että pintakäsittely jäi odottamaan vielä kesäistä vierailua. Tämä ovihan pääsee aikanaan leffahuoneeseen laitetason virkaa toimittamaan, eli sangen arvostetulle paikalle meidän mittapuulla tarkasteltuna. Ennen kyseisen huoneen valmistumista tämä ovivanhus toimii koriste esineenä tuulikaapissa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten on liiteri kestäny meinaan onko nuo parrut vääntyilly ja tuli talvella lumi sisälle?

K ja M kirjoitti...

Hei vaan, anteeksi myöhäinen vastaaminen. Aavistuksen painui heti alussa ns. liiterin takapää, jonne pinosimme heti liiterin valmistuttua ensimmäiset puut. Nyt yhden talven kokeneena, ei ole muuta painumista havaittavissa. Voin siis yhä edelleen suositella tuon liiterin hankkimista. Ainoastaan yhden kerran tuli sellaisella tuulella lunta taivaalta, että liiteriin oli tullut "lunta tupaan". Liiterissämme on peltikatto, joten lumikuorma ei päässyt liian suureksi missään vaiheessa.