keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Meidän piha alkaa kukoistamaan

Juhannusviikolla juuri ennen isännän kesäloman alkua piipahdimme Fiskarsin kylässä Iittalan Outlet shopissa katsomassa millainen ihmevekotin se Fiskarsin uudenmallinen kauramoottorilla toimiva ruohonleikkuri oikein on. No isäntä sitä aikansa pyöritteli ja päätti sen kantaa sitten auton kyytiin. Hintaahan tuolle tuli kovastikin, mutta ekologisuudesta joutuu yleensä maksamaan. No kavereilta tuli ainakin heti positiivista palautetta laitteen hiljaisuudesta. Ja on muuten yllättävän kevyt työnnellä tuolla.

Ensileikkuuseen meni tunti aikaa vajaan 100 neliön palstalle ja jälkikin oli sangen suttuista, mutta siinä lienee osasyynä lähes polveen asti ulottuva ruohikko. Olimme odotelleet pääsevämme tepastelemaan nurmikolle aikaisintaan loppukesästä, mutta nyt viisi viikkoa kylvön jälkeen tuo nurmikko on todella tuuhea ja hyvävointinen. Katajapenkin kaveriksi laitetut liljatkin ovat saaneet jo ihan kivasti pituutta. Tässä siis näkyy tuo ainoa nurmialue, mikä meidän pihalle tulee.

Muutamat matalat rohtokatajatkin on jo haettu Via Gardenin kesäalesta. Itseasiassa, kun isäntä pääsi ostoksille, niin se osti kaikki loput rohtokatajat, mitä liikkestä sillä hetkellä löytyi. Suunnitelman mukaan nämä tulevat meidän japanilais-suomalaiseen puutarhaan. Alkuperäisestä puutarhasuunnitelmasta poiketen olemme päättäneet rakentaa sellaisen tuohon pääsisäänkäynnin toiselle puolelle. Siinä piti alunperin olla pieni lisäterassi, omenapuu ja pieni kukkapenkki, mutta emme nähneet tarvetta sille lisäterassille, joten se istutettava alue jäi sangen suureksi, lähes 50 neliömetrin kokoiseksi. Aikamme mietittyämme, päädyimme rakentamaan siihen japanilaistyylisen suomalaisen puutarhan, jossa tulee olemaan muutama kasviryhmä kivetyllä alueella. Sitä kasvatetaan pikkuhiljaa, joten lopputuloksesta ei ihan heti ole kuvia tarjolla.

Pihasuunnitelman meille tehnyt Via Gardenin puutarhasuunnittelija Päivi Rahikka pitää missionaan modernia keittiöpuutarhaa ja lisää hänen ajatuksistaan voitte muuten lukea Plazan koti lehden kesänumerosta. Tämä moderni keittiöpuutarha näkyy pihallamme seuraavien kuvien kera. Tässä ensimmäisessä kuvassa näkyy lähes valmis puuliiterimme (vain rännit ja reunapellit puuttuvat) ja sen vierestä löytyvä kasvimaa, joka vihertä tosi kauniisti. Sieltä on saatu jo ensimmäisiä salaatteja kesäiseen ruoka- ja aamiaispöytään ja pinaatit ovat päässeet jo pakkaseen talven keittoja odottelemaan.

Seuraavasta kuvasta näkyy hiekkamaahan tehty perunapenkin pätkä ja isännän nikkaroima pieni kasvihuone. Suunnitelmissa siintää kuulemma jo suurempikin kasvihuoneprojekti, mutta se jää nähtäväksi, kunhan nyt ensin saataisiin talo valmiiksi.
Perunapenkin kaverina on myös raparperiä kunnon maalaistalo tyyliin.

Ja onhan meille muutama kesäkukkakin päässyt terassia koristamaan. Emäntä muuten sai juhannuksen aikaan sekä terassin öljyttyä, että nuo terassin kaiteet maalattua. Näköjään on maalisuti tehnyt myös noista terassin kukkapöydistä aidan sävyiset.

Kuten huomaatte, niin olemme siis melkoisesti tämän alkukesän aikana puuhailleet pihan ja puutarhan parissa, joten itse talon yläkerran rakentamiselle ei ole hirveästi jäänyt aikaa. Nyt alkaa olla tuo piha tämän kesän osilta rakennettu muutamaa pikkujuttua lukuunottamatta, joten seuraavaksi voimme keskittyä taas itse talon loppuun rakentamiseen.


Ei kommentteja: