torstai 22. joulukuuta 2011

1. löylyt nautittu

Itsenäisyyspäivän jälkeen alkoi isännällä saunan lauteiden rakentaminen, joka osottautui sangen aikaa vieväksi, mutta mieluisaksi puuhaksi. Työstämisen aikana lauteiden malli hieman ehti muuttua, mutta tuo kantava idea, eli lauteiden muunneltavuus, pysyi loppuun asti mukana.

Meillä on nyt sitten iso alalaude, jonka päällä on kaksi erillistä penkkiä. Alalauteen mitat ovat 183*133 ja ylälauteen virkaa toimittavien penkkien mitat puolestaan 130*60 ja 130*50. Näin saamme kahdestaan saunoessa pitkät penkit kummallekin saunojalle, kun taas omalla perheellä teemme lauteista L-lauteet, jolloin tilaa on myös pikkumiehille. Ja tarvittaessa vieraita varten laitamme penkit taas vastakkaisille puolille, jolloin saunaan mahtuu jopa kuusi kylpijää.

Värimaailmahan meillä seiniin otettiin savusaunasta, joka on meidän perheen ehdoton suosikkisaunatyyppi ja josta onneksi pääsemme aina pohjanmaalla ja savossa vieraillessamme nauttimaan. Tuolta savusaunasta on myös lähtöisin se ajatus, että kiukaaseen on saatava reilusti kiviä, jotta saadaan kosteat ja pehmeät löylyt. Ja täytyy myöntää, että tuo 80 kg:n kivimäärällä varustettu Harvian Figaro on ollut meidän tarpeisiimme juuri sopiva kiuas. Vaikka isäntä muuten seuraileekin veden- ja sähkökulutustamme, niin tuo saunominen on jäänyt pois laskuista, sillä sen verran useasti tässä perheessä kylvetään.

Ja kuten kuvista voitte huomata, niin isännässämme taitaa asustaa pieni puuseppä, kun piti jiiriin nuo reunalaudatkin lauteissa väsätä, vai onko tullut liikaa seurattua Strömsötä ;) Noihin jiireihin se suurin osa ajasta taisikin kulua.

Talopaketissammehan tuli nämä virolaiset haapalaudepuut, jotka valitettavasti loppuivat hieman kesken, joten täytyy hakea paikallisesta puutavaraliikkeestä lisää haapalaudepuuta, jotta saadaan nuo koristepuut ja seinälle tulevat nojatuet valmiiksi. Pientä viilausta siis vielä saunaan jäi, mutta löylyttelyä se ei ole estänyt ja mikä tärkeintä, niin nyt pääsemme siis uudessa kodissa nauttimaan jouluna joulusaunasta, joka on etenkin isännälle se joulun tärkein hetki.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnea ekoista löylyistä. Voin vaan kuvitella, kuinka hyviltä ne tuntuu :) Tuo lauteiden muunneltavuus kuulostaa kyllä hyvältä idealta!

-Juha

K ja M kirjoitti...

Kiitos paljon, fiilis oli tosiaan mahtava ja löylyt makoisat. Tuo lauteiden muunneltavuus tulee ensi testiin jo nyt jouluna, kun väkeä on hieman enemmän kyläilemässä.