tiistai 31. toukokuuta 2011

Pihasuunnitelmaprosessi


Kuten jo jossain vaiheessa mainitsimme, niin teemme erillisen postauksen pihasuunnitelma prosessistamme. Nyt olisi sopiva hetki sille, ennenkuin jatkamme viikonlopun ja kuluvan alkuviikon rakennustarinoilla, sillä niitä taas riittää, kiitos siitä isännän isälle ja kummisedälle sekä yllättäville käänteille.

Tässä lyhyesti kuvattuna tuo syksyinen uurastus. Eli ensivaiheessa kävimme tiedustelemassa Via Gardenin Päiviltä, mitä tuollainen ammattilaisen pihasuunnitelma pitäisi sisällään, jos sattuisimme saamaan tonttihaussa omakotitontin. Täytyy myöntää, että tonnilla saa toisinaan paljon, sillä se oli karkeasti arvioiden korvaus tästä suunnitteluvaiheesta.

Kun tontin saantimme varmistui viime syksynä, otimme lähes välittömästi yhteyttä uudelleen Päiviin. Sovimme tontille tapaamisen, jossa Päivi kartoitti parin tunnin ajan toiveitamme ja terveisiämme pihan suhteen. Ohessa panoraamakuva lähtötilanteesta. Toivelistallamme oli kaikenlaista maakellarista, kivettyyn ja helppohoitoiseen nurmikottomaan pihaan rajattuine istutusalueineen, kasvimaineen ja luonnontilaisine metsineen. Eli sangen vapaat kädet annettiin suunnittelijalle muutamilla toiveilla höystettynä.

Koska tontilla ei ollut ns. rakennusruutua, vaan talon sai asettaa melko vapaasti päätimme kysäistä Päiviltä apua tähänkin asiaan, sillä olisihan se yksi merkittävimpiä päätöksiä pihasuunnittelijan kannalta. Jälleen kerran vietimme porukalla pari tuntia tontilla askelmittoja ottaen ja lippunauhaa puusta puuhun vetäen. Kolme talon paikkaa saimme merkatuksi ja ajatuksemme talon paikan suhteen muuttuivat täysin ja kiitos siitä Päiville. Nukuimme varmuuden vuoksi yön yli ja menimme uudelleen katsomaan lippunauhoja, mikä varmisti päätöksen olevan oikea, talo ja myöhemmin tuleva autokatos olivat saaneet luonnolliset paikkansa tontilta. 

Tässä vaiheessa saatiin jo informoida pääsuunnittelijaa talon paikan suhteen, hyvä niin.
Seuraavaksi Päivi alkoi työstämään alustavaa suunnitelmaa tulevasta pihasta. Siinä välissä saimme myytyä vanhan asuntomme ja ehdimme muuttaa tilapäiskämppäämme. Kun alustava pihasuunnitelma oli valmiina sekä 1:200 että 1:100 olevilla kuvilla ja karkeilla kasviluetteloilla oli meidän vuoro ryhtyä pohtimaan sitä ja omia toiveitamme. Tästä alkoivat mielenkiintoiset vuoropuhelut meidän ja suunnittelijan välillä. Siinä pääsimme esittelemään omia toiveitamme ja terveisiämme Päivin piirtäessä suunnitelmia uusiksi niiden pohjalta. Näihin tapaamisiin hurahti aina helposti pari kolme tuntia aikaa, joten mistään pienestä projektista ei siinä mielessä ollut kyse. Lopulta saimme meitä kaikkia kolmea tyydyttävän suunnitelman aikaiseksi ja Päivi sai laatia suunnitelman lopulliseen formaattiinsa. Se sisälsi sitten meille hyvää taustamateriaalia toteutusta varten. Suunnitelmasta nimittäin löytyy täydelliset kasviluettelot kappalemäärineen, menekkilaskelmat täytöille, kiville yms. materiaaleille,työohjeet kiveysten tekoon, istutusohjeet kasveille sekä suunnitelma pihavalaistukselle niin ja tietysti kustannuslaskelma koko pihan toteutukselle, joka tehtiin muuten meidän budjettiraamien mukaan.

Tämä suunnitelmahan on ollut meille jo nyt suureksi avuksi, jotta saimme kaivurista täyden hyödyn irti pihan pohjien tekoon sekä mm. sähkökaapeliden vetoihin ja siihen suurta kiinnostusta herättäneeseen sadevesikaivon tekoon. Lisäksi pihan logistiikka on saatu melko hyvin toimimaan suurienkin ajoneuvojen kanssa, eikä näinollen ole kauheasti vaivattu naaureita teitä tukkimalla. 

Pikkuhiljaa saadaan talon editymisen kanssa pihaakin eteenpäin, jotta muuttopäivän koittaessa olisi edes osa pihasta muutakin kuin pelkkää hiekkalaatikkoa. Suuret kiitokset siis Päiville ja Via Gardenille tähän astisesta prosessista, lisää yhteistyötä on luvassa kenties jo syksyllä, kun toivottavasti piharakentamiseen päästään hieman käsiksi. Tämän kuvatun prosessin ansiosta meillä on nyt luonnontilaista pihaa puolet tontista valmiina, joka alkaa suoraan kohta valmistuvalta terassilta. Länsipiha alkaa siis olla jo valmis, vain pari puskaa puuttuu ja nekin päästään toivottavasti syksyllä laittamaan paikoilleen. :)

Ei kommentteja: