perjantai 12. elokuuta 2011

Maakellarityöt jatkuu

Viime viikon torstaina puuhattiin pihan siistimisen parissa ja perjantaina koitti vihdoin ja viimein emännän vanhemmillekin mieluinen työpäivä, kun päästiin tosissaan vauhtiin. Heti aamusta saimme kaverilta peräkärryn lainaan ja lähdimme noutamaan eräältä purkutyömaalta luvan kanssa purkutiiliä, joita saimme roudattua raksallemme kaikkiaan reilut kaksisataa kappaletta. Siinä oli taas pikkumiehistä iso apu, kun isäntä ja hänen appiukkonsa valikoivat parhaita tiiliä romukasasta ja pikkusankarit kiikuttivat ne ripeästi kärryn kyytiin. Sen verran iso satsi tuli tiiliä haalittua, että pari kierrosta jouduttiin heittämään, jotta kaikki tiilet saatiin tontilemme.

Torstaina olimme jo hiukan kaivaneet maakellarilla lapiopelillä, laittaessamme salaojaputkia ja viemäriputkia ilmastointia varten. Taitaa lopullinen täyttö jäädä kaivurin työksi, kun on sen verran iso kasa maamassoja siirrettävänä ja salaojakaivon kohdalta löytyi puoli tusinaa sen kokoisia kiviä, ettei niitä lähdetty mies-/naisvoimin minnekään siirtelemään.

Perjantaina ukki aloitteli tiilien putsaamista,  urakkaa, jota hän sai viimeistellä vielä sunnuntainakin. Pikkupojat kävivät välillä auttamassa ukkia tiiliurakassa ja välillä he rapsuttelivat rappaustoiskeita sokkelista sekä auttoivat maakellarin lattian täyttötöissä ukkia. Isäntä pääsi keskittymään ilmanvaihtokanavistoon rauhassa, kun kaikille vierastyöläisille löytyi sopivaa puuhaa, sillä mummokin osallistui puuhiin putsaamalla pihamaata sekä omalta tontilta että kaupungin mailta, jonne oli myös hieman roskia eksynyt. Lauantaina kävimmekin viemässä pari täyttä peräkärry kuormaa kaatopaikalle, joten pihapiirimme siistiytyi huomattavasti.

Sunnuntaina ukki levitteli nuorimmaisen kanssa bitumiliuosta maakellarin katolle ja seinien yläosiin. Isäntä kävi latomassa maakellariin puhdistetut tiilet ja ukki antoi rälläkän laulaa ja sovitteli viimeiset tiilenpalaset kellariin isännän siirtyessä taas siisteihin sisätöihin ilmanvaihtoputkiston pariin. Naisväki sai tehdä sitä tämän raksan toistaiseksi ikävintä askartelua eli yläkerran muovien kanssa painimista. Nyt on saatu pitkä sivu siihen malliin, että päästään levittämään isoja muovisuikaleita harvalautojen kera, joten alkaa sekin urakka vihdoin ja viimein mennä eteenpäin.

Tuo muovitus on jäänyt kesken tämän helteisen kesän vuoksi, sillä yläkerrassa on ollut sen verran lämmintä, ettei siellä ole tullut työnteosta oikein mitään. No alakerta on onneksi edennyt ihan mukavaa vauhtia ja vielä ollaan aikataulussa, eli joulukinkku pitäisi päästä paistamaan omassa uunissa ja joulusaunakin olisi kiva saunoa omassa saunassa.

Vielä pitäisi maakellarille laittaa ovet ja lukot paikoilleen, niin päästään tulevan syksyn satoa sinne säilömään. Muutoin tämä projekti saakin jäädä toistaiseksi odottelemaan joutilaampia päiviä ja palataan taas varsinaiseen talon rakennukseen täysin voimin.


Eikös tullut kivan näköinen lattia meidän hobitinkoloomme :)

Ei kommentteja: