maanantai 1. elokuuta 2011

Maakellarin muurausta osa 2

Torstaina jatkettiin siitä mihin oli keskiviikkoiltana jääty. Lisäksi raksalle tuotiin kevättalvella roskalavalta pelastettu vanha ovi, josta isännän äiti pääsee rapsuttelemaan maaleja pois. Tätä ovea käytetään myöhemmin joko koristeena tai pöydän kansilevynä. Ovessa oli kaikenkaikkiaan viisi kerrosta erivärisiä maaleja vuosien varrelta, mutta useiden tuntien skrapaamisen ja hiomisen tuloksena sieltä alkoi paljastua aitoa puupintaa. Kunhan se puupinta saadaan esille ja kokonaan hiottua, niin on aika päättää millaisen pintakäsittelyn tämä kaunis ovivanhus saa itselleen.

Maakellarilla puolestaan muurattiin viimeiset suorat osuudet ja niin vain kahdeksan kerroksen jälkeen oli saatu seinät maanpinnan tasalle, kuten kuvasta näkyy. Kunhan maakellarimme on joskus lopullisessa valmiusasteessa, niin se nousee ainoastaan reilun metrin maanpinnan tasosta.

Suorien seinien jälkeen muurattiin ensimmäinen väliseinä, jolloin alkkoi paljastua pieniä muurausvirheitä, jotka tulisivat aiheuttamaan lisätyötä. Seinät kapenivat reilut 10 milliä, joka oli jo sen verran suuri muutos, että ovien karmit jouduttiin muuraamaan rakenteen sisään. No tämän kellarin ovia ei sitten viedä karmineen ihan helpolla. Väliseinän jälkeen aloimme nostelemaan ensimmäisiä kaariharkoja katolle, kunhan emäntä oli ne ensin siirtänyt rakentajille valmiiksi. Siinä paljastui jälleen kerran tämä raksaamisen ihanuus, kun noin 1600kg kaariharkkoja siirtyi 30 metriä länteenpäin.
Katto saatiin väliseinälle asti ladottua samaan aikaan alapuolisia tukirakenteita rakennellessa. Väliseinän kohdalla huomattiin toinen työtä hidastava virhe, eli väliseinä tuli hieman väärään kohtaan, eikä se enää sopinutkaan kattokaarien jakoon sopivaksi. Eli seuraavana päivänä olisi edessä valumuotin tekoa. No onneksi näillä rakentajilla ei mene sormi suuhun pienten vastoinkäymisten kanssa. Seuraavalla kerralla tiedetään vaan olla vielä tarkempia heti anturan teosta lähtien. Lopulta ilta taas hämärtyi sen verran, että työt piti jälleen keskeyttää.

Säiden puolesta tämä maakellariprojekti eteni täydellisesti, sillä päivisin paistoi aurinko ja iltaisin alkoi vesisade, joka kasteli muuraukset sopivasti. Ja samanlaisella kaavalla meni kaikki neljä päivää.

4 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Mitä tuossa maakellarissa tullaan säilyttämään tai varastoimaan? Ihan ulkona kellarien maailmasta...

K ja M kirjoitti...

Sinne tullaan säilömään herkkuja... Kaikkea mikä säilyy ja mitä voi omassa maassa kasvattaa :)Niin ja saa sinne kukkasia talvehtii, ja kaikkea mitä vaan keksii...

Kirsi kirjoitti...

Tuleeko lukko? Kannattaa laittaa, teidän herkut tietäen voidaan käydä varkaissa lenkkeillessä ;-)

K ja M kirjoitti...

Pakko, ja hälytykset lattiaan. Terkut vaan naapuriin, aikoivat tehdä salakäytävän suoraan sisään ;)